icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Datadolphins
Blog 09/05/2020

Rachid: alleskunner op het gebied van Business Intelligence

Rachid Anouz

We voelden collega Rachid Anouz aan de tand over zijn werk als consultant en zijn passie voor Business Intelligence. Op bovenstaande foto is hij bezig met een complexe data-analyse.

Foto Rachid Anouz
Rachid Anouz /
Consultant

Kun je jezelf kort voorstellen?
Mijn naam is Rachid Anouz, ik ben al 11 jaar werkzaam in het BI-domein. Na mijn studie bedrijfskundige informatica ben ik aan het werk gegaan als BI-consultant. In al die jaren heb ik bij veel multinationals gewerkt, zoals Heineken, DHL, Wolters Kluwer, Logica CMG, Ministerie van Defensie en Nationale Nederlanden. Mijn huidige opdracht is bij ProRail. In het begin van mijn carrière ben ik gestart als Report Specialist, daarna heb ik mij verder ontwikkelt aan zowel de backend kant (ETL-ontwikkelaar) als ook aan de business kant, als Informatieanalist.

In zijn opdracht voor ProRail is Rachid onderdeel van een Scrum-team dat spoordata inzichtelijk maakt. Wat ProRail allemaal doet met deze data is te zien in dit filmpje:

Filmpje ProRail
Zorg dat je belangrijk bent en waarde toevoegt voor je klant.
Rachid Anouz / DataDolphins

Wat vond je het leukst om te doen van al deze werkzaamheden?
Ik heb een tijdje als Data Quality Specialist gewerkt bij het Ministerie van Defensie. Ik vond dit interessant omdat je vanuit een andere invalshoek naar data kijkt, niet zozeer inhoudelijk maar meer naar aspecten die de waarde van je data (kunnen) beïnvloeden. De ervaring die ik daar heb opgedaan kon ik meenemen om bij Nationale Nederlanden een data government organisatie helpen op te zetten en een data quality omgeving in te richten.

Waarom heb je passie voor jouw vakgebied?
Informatie is heel krachtig. Ik vind het heel bijzonder om te zien hoe je data bewerkt en er veel verschillende inzichten uit kunt halen. Het loopt uiteen van simpele administratieve inzichten tot aan technisch geavanceerde systemen waar bijvoorbeeld een antiterreureenheid van de overheid zijn inlichtingen uit haalt.

Hoe ben je bij DataDolphins terecht gekomen?
In eerste instantie wilde ik gaan werken als ZZP’er. Dat was in de periode toen er bij de overheid nog onduidelijkheid was over het nieuwe arbeidsrecht, dus dat was niet aantrekkelijk. Een oud-collega vertelde mij over zijn werk bij DataDolphins, waar ze de midlance-constructie hanteren. Het is voor mij het beste van beide werelden. Je hebt de vrijheid van een ZZP’er en de voordelen van een vast dienstverband.

Informatie is heel krachtig. Ik vind het heel bijzonder om te zien hoe je data bewerkt en er verschillende inzichten uit kunt halen.
Rachid Anouz / DataDolphins

Hoe zit een dag van een BI-consultant eruit?
Het kan heel verschillend zijn. Het ligt natuurlijk aan de klant en aan de aard van de opdracht. Bij ProRail heb ik het voordeel dat ik in een multidisciplinair Scrum Team zit. Dat houdt in dat ik verschillende rollen kan vervullen. Ik heb de ene keer de rol van Informatieanalist en vervolgens ben ik weer bezig als ETL-Ontwikkelaar of Rapportage Specialist. Het is dus heel gevarieerd en dat kom je niet zo snel tegen, maar als je werkt in een Scrum Team heb je dat voordeel dus wel.

Er zijn vijf BI-teams bij ProRail, elk BI-team bedient een interne klant. Vaak vindt er onderlinge afstemming plaats als er een incident ontstaat in het systeem dat meerdere teams raakt. Dan overleggen de teams met elkaar en zo proberen we het probleem op te lossen.

Wat is jouw motto?
Zorg dat je belangrijk bent en waarde toevoegt voor je klant.

Heb je iets meegemaakt op werk wat je nog bij is gebleven?
Toen ik bij het Ministerie van Defensie zat heb ik een tijdje voor de Marine in Den Helder gewerkt en daarbij mocht ik aan boord van een onderzeeër, dat was heel interessant.

Wat is voor jou de reden om als BI-consultant bij DataDolphins te werken?
De mate van zelfstandigheid die ik bij mijn opdrachtgever krijg, de flexibiliteit die ik heb, het midlance-model, de mogelijkheid om te sparren met collega's door kennis te delen en de ontwikkelmogelijkheden die DataDolphins aan de consultants biedt.

Nieuws
Foto Rachid Anouz
Rachid Anouz /
Consultant

DataDolphins helpt organisaties betere datagedreven beslissingen te nemen. Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!