icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Datadolphins
Blog 25/05/2022

Ryan Ramdien over zijn nieuwe ‘voorlopige’ droomjob: “Precies de goede balans”

Foto Ryan

Al vroeg in zijn IT-carrière wist Ryan Ramdien dat hij meer van de grote lijnen en de analyses was dan van ‘gepriegel’, zoals hij code schrijven noemt. De ondernemende Amsterdammer kwam in 2013 werken bij DataDolphins als midlancer en volgde sindsdien stap voor stap zijn eigen pad. Sinds kort werkt hij met veel plezier als Data Solution Architect bij de Dienst ICT Uitvoering van de Rijksoverheid.

De 45-jarige Ryan gaat al even mee in de IT. In 1994 startte hij met de opleiding Bedrijfskundige Informatica. Het was niet direct een schot in de roos. “Ik wist helemaal niets van computers”, blikt hij terug. “Tijdens m’n eerste tentamen crashte mijn pc. Dat leverde mijn laagste cijfer ooit op”, lacht Ryan. Desondanks kreeg hij gaandeweg steeds meer plezier in zijn studie en meer interesse in IT. “Vooral data-analyse, data-opslag en procesoptimalisatie spraken me aan. Ik hield niet van programmeren. Voor dat gepriegel was ik veel te ongeduldig. Laat mij maar nadenken over data-processen en verbeterpunten. Het grappige is: bijna dertig jaar later geldt dit nog steeds.”

Ryan Ramdien
Ryan Ramdien /
Data Management expert

Zelf doen

Na het succesvol afronden van zijn studie, ging hij aan de slag als procesontwerper bij ABN Amro. Daarna werd hij systeembeheerder voor het interne service management systeem en op zijn 23ste was hij al teamleider. “Ik ging als een speer. Alleen het politieke gedoe binnen de organisatie beviel me niet, dus ben ik vertrokken.” Via een functie als data-engineer bij Bouwfonds Hypotheken kwam de eigenzinnige IT’er terecht bij een klein consultancybureau. “Ik had nauwelijks contact met dat bureau en dacht: ik kan het net zo goed helemaal zelf gaan doen.” Vijf jaar werkte Ryan vervolgens als ZZP’er. “Vanwege de crisis waren er toentertijd weinig jobs in zijn specialisme. Ik werkte ook steeds aan dezelfde soort opdrachten en dat ging vervelen. Bovendien heb je als freelancer altijd gedoe met tussenpersonen over tarieven. Dat begon mij op te breken.“

Data als hoofdzaak

Daarom koos hij in 2013 voor een carrière als midlancer bij DataDolphins. Ryan: “Midlancen was de ideale oplossing voor mij. Je hebt de vrijheid van een freelancer, maar professionele salesmensen doen jouw acquisitie en onderhandelingen. Daarnaast faciliteren ze mijn behoefte aan afwisseling in rollen en aandachtsgebieden. Terwijl je als ZZP-er steeds voor hetzelfde kunstje wordt gevraagd. Per saldo is het verschil in vergelijking met mijn tijd als ZZP’er verwaarloosbaar en had ik beduidend minder stress.” Hij werkte via DataDolphins op diverse projecten bij onder meer Van Lanschot, Achmea, NS en RVO Nederland, meestal in de rol van data-engineer. In 2019 was het tijd voor een nieuwe richting voor de leergierige Ryan. “Ik wilde wel eens een project uitvoeren waarbij data geen bijzaak maar hoofdzaak was. Meer richting business en data governance. Ik ging onder meer aan de slag als Data Steward bij een bank en als Data Management Specialist bij het Ministerie van Justitie. Hier hield ik mij bezig met de transitie naar beter databeleid als gevolg van de toeslagenaffaire. Dat was een boeiend en maatschappelijk relevant project.” 

Voorlopige Droom job

De functie van Data Management Specialist bleek geen eindstation. Integendeel, want sinds 1 april heeft Ryan weer een nieuwe stap gemaakt en werkt hij als Data Solution Architect bij de Dienst ICT Uitvoering (Dictu) in Den Haag. Ryan omschrijft zijn nieuwste project als ‘voorlopige droomjob. “De functie vraagt zowel technische kennis als bedrijfskundig denkvermogen en heeft wat dat betreft precies de goede balans voor mij. Ik kan op een hoger conceptueel niveau werken. Dictu is een organisatie waar het vinden van een structurele oplossing boven politiek gaat. Ik word uitgedaagd op het vlak van nieuwe ontwikkelingen zoals data-fabrics en data-virtualisatie en kan de zo gewenste brugfunctie vervullen tussen IT en Business. Mijn indruk tot nu toe is erg positief. Ik heb een contract getekend voor een half jaar, maar sluit verlenging zeker niet uit. (totdat mijn interesse in een nieuwe richting het wint van de interesse in verdieping)’”

Maatschappelijke impact

Wat Ryan ook aanspreekt aan zijn nieuwe project is de maatschappelijke impact die hij ermee kan bereiken. “Zingeving is voor mij erg belangrijk, zowel professioneel als privé.” Om die reden is hij betrokken bij verschillende vrijwilligersprojecten. Zo bekleedt de energieke IT-professional een bestuursfunctie bij de Jeugd Theaterschool in Amsterdam Zuid-Oost en heeft hij zitting in het bestuur van een organisatie die gratis bijles verzorgt voor moeilijk lerende kinderen. “Oh ja,  ik heb recentelijk nog meegeholpen met het opzetten van het Speelgoedmuseum in Amsterdam en in een stichting waar koks koken voor daklozen.” Lachend: “Ik moet natuurlijk wel regelmatig een nieuwe uitdaging hebben zodat ik nieuwe dingen uit kan proberen en skills op kan doen, anders ga ik me maar vervelen”. 

Overzicht blogs
Ryan Ramdien
Ryan Ramdien /
Data Management expert

DataDolphins helpt organisaties betere datagedreven beslissingen te nemen. Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!