icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience
Werken bij Datadolphins
Interview

"Dat commerciële van zzp’en is echt niet aan mij besteed"

Foto Marc Schunselaar

Hij zat in een ‘gouden kooi’ bij de bank en zocht iets nieuws. Na veel gesproken te hebben met anderen besloot hij dat zzp’en niks voor hem is. BI consultant Marc Schunselaar vertelt over zijn keuze om te gaan midlancen, wat hij inmiddels al twee jaar met veel plezier doet.

Foto Marc Schunselaar
Marc Schunselaar /
Consultant
Ik heb serieus nagedacht over zzp’en. Maar het bracht me teveel kopzorgen.
Marc / BIConsult

Wat is jouw achtergrond? 
“Tijdens mijn stage – inmiddels alweer 25 jaar geleden – kwam ik in aanraking met BI en datawarehousing. Ik was direct verkocht. Ik ben gestart bij de Bijenkorf en via de Praxis en HEMA uiteindelijk bij de ING terecht gekomen. De financiële sector is echt een compleet andere branche dan de consumentensector. Maar het beviel goed, ik ben er zelfs 18 jaar blijven hangen.”

Waarom ben je uiteindelijk toch vertrokken bij de bank?
“Helaas werd er gereorganiseerd en moest ik op zoek naar iets anders. Uiteraard ben ik weer op zoek gegaan naar een plek met een goed salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarom ben ik gaan onderzoeken of ik de consultancy in kon en heb uiteindelijk de stap genomen om bij een kleine consultancyclub te werken. Van daaruit ontstond het idee om te gaan zzp’en.”

Ben je ook gaan zzp’en?
“Nee, ik durfde de stap niet aan. En, het mocht niet van mijn vrouw”, lacht Marc. “Ik had met vrienden en bekenden gesproken, en die bevestigden het beeld dat ik al had: zzp’en is niks voor mij. Ik zou teveel kopzorgen krijgen van het commerciële stuk om steeds nieuwe opdrachten te moeten zoeken. Daarom was het mooi dat ik in aanraking kwam met het midlance-model, via de business managers van BIConsult. Ik kende het concept nog niet, maar het leek een perfecte middenweg tussen in dienst werken en voor mezelf starten.”

Midlancen is voor mij de perfecte middenweg: ik heb een goed basissalaris én vrijheid
Marc / BIConsult

En, hoe bevalt het midlancen?
“Ik had gelijk: het is de perfecte middenweg. Ik heb een goed basissalaris, en heb zeggenschap in de opdrachten waar we vanuit BIConsult op reageren. Er wordt echt geluisterd naar wat ik wil en welke uitdaging ik zoek, zodat ik steeds op een passende opdracht terecht kom. Zelfs in de intelligente lockdown – hoewel het even spannend was – ben ik op een mooie opdracht gestart.”

Hoe is het om te werken via BIConsult?
“Het bevalt erg goed, ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze. BIConsult is een sociale en redelijk hechte club van 35 man. Je ziet elkaar niet vaak, maar vaak genoeg om een gevoel van collegialiteit te hebben. Ik kan trainingen volgen, borrelen tijdens de kwartaalmeetings en kan via BIConsult financiële zaken regelen voor mijn oudedagvoorziening.”

Op wat voor opdracht zit je nu?
“Ik heb via BIConsult de overstap kunnen maken naar een nieuwe sector, door bij de NS te starten. Erg leuk om weer eens een compleet nieuwe branche te ontdekken. We zijn bezig met een migratietraject en er staan mooie dingen te gebeuren op Microsoft-gebied. De Microsoft Stack-technologie spreekt me erg aan, dus ik hoop hier nog lang aan te kunnen bijdragen.”

Zou je midlancen aanbevelen aan anderen?
“Absoluut. Sterker nog: dit heb ik al gedaan. Een oud-collega nam contact op om eens te informeren hoe het midlancen bevalt. Hij is nu mijn nieuwe collega bij BIConsult! De financiële voordelen bevallen me erg goed en ik ervaar tegelijk ook vrijheid, wat ik niet voelde toen ik nog gewoon in dienst werkte. Ik kan veel makkelijker eens een lang weekend weg of langer op vakantie. En doordat je altijd zeker bent van goede inkomsten – opdracht of geen opdracht – heb ik ook de ruimte om mooie, langere reizen maken.”

Lees meer over midlancen

THN is de grondlegger van het midlance-model

Foto Marc Schunselaar
Marc Schunselaar /
Consultant

Ben jij enthousiast geworden over mid-lancen en wil je er graag meer over weten? Neem contact met ons op!