icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Data Talents
Nieuws 23/09/2022

“Business Intelligence is voor mij werk en hobby tegelijk”

DataDolphins

Al zijn hele leven werkt hij in de IT. De eerste 25 jaar van zijn carrière was Marcel Olrichs actief op het gebied van IT service management. Een behoorlijke interesse in data en het maken van rapportages was er altijd al. Acht jaar geleden besloot hij dan ook een switch te maken. Hij specialiseerde zich in het Business Intelligence vak (BI). Dat is waar hij écht zijn passie in kwijt kan. Sinds september verwelkomden wij hem als nieuwe collega in zijn rol als BI consultant. Bij telecombedrijf Enreach kon hij direct aan de slag met een opdracht voor zes maanden.

Business Intelligence is voor mij werk en hobby tegelijk. Bij het maken van rapporten kan ik mijn creativiteit gebruiken, terwijl je wat meer je rationele kant moet aanspreken met de onderliggende DAX formules. Na al die jaren zit ik nu echt op mijn plek. Bij IT service management hield ik me met name bezig met maken van processen en procedures voor IT afdelingen. Daarbij ging het om iets wat zij moesten doen, daar werden ze niet altijd vrolijk van. Nu ik in het Business Intelligence vak zit, lever ik iets op in de vorm van rapportages en grafieken. Daar worden mensen merkbaar een stuk blijer van. En dat geeft me veel meer waardering in mijn werk. “Dit vind ik zoveel leuker.” Bij VGZ heeft hij de eerste stappen op BI gebied gemaakt, als data-analist in een grote datawarehouse omgeving. Toen de tool Power BI op de markt kwam, is Marcel zich in zijn vrije tijd deze tool eigen gaan maken, inclusief DAX, Power Query en modellering en alles wat daarbij hoort. “Ik vond het zo leuk dat ik mijn baan heb opgezegd en voor mezelf ben begonnen.”

Veelzijdigheid in het vakgebied

“Wat ik zo leuk vind aan BI? Dat je bij allerlei bedrijven en afdelingen terecht komt. Nu zit ik vanuit Data Talents bijvoorbeeld in een opdracht bij een telecombedrijf waarbij de cijfers onder meer gaan over of de techniek en infrastructuur wel voor 100% werkt, maar ook over de IT serviceprocessen. Hiervoor zat ik in een opdracht bij het havenbedrijf, waar ik de cijfers over incidenten in de haven of binnenkomende ladingen en HR data inzichtelijk heb gemaakt. En eerder bij een ROC, waar het ging over absentiecijfers en de marktpositie. Dat geeft aan dat het een ontzettend veelzijdig vakgebied is.” Daarnaast vindt hij het contact met mensen fijn. “De eindgebruikers bepalen wat ze willen zien. Ik ga met ze om de tafel om erachter te komen wat ze willen weten van de kale cijfers die worden opgehaald. Dat verwerk ik uiteindelijk in een rapportage.” Door zijn jarenlange ervaring weet Marcel snel het ‘probleem’ van de opdrachtgever te achterhalen. “Ik heb vaak aan een half woord genoeg. Ik heb al zoveel opdrachten gedaan, ik weet daardoor vrij snel welke oplossingsrichtingen er zijn. Zo kan ik gemakkelijk de vinger op de zere plek leggen.”

Het primaire proces van de business

In het contact met de eindgebruiker zit volgens Marcel zijn meerwaarde. “Links aan tafel zitten de technische mensen die met de systemen omgaan en weten hoe de data is opgebouwd. Rechts zit vaak de directeur die overzichtelijke rapporten wil zien. Vanuit mijn achtergrond in IT service management weet ik hoe ik IT zaken vertaal naar de eindgebruiker. Dat is een vak apart. En dat neem ik mee in mijn werk als BI consultant. Enerzijds kan ik goed praten met de technische mensen, anderzijds ook met de klant.” De uitdaging in het Business Intelligence vakgebied is volgens Marcel het verdiepen in de business zelf. “Bij elke opdracht moet je binnen een paar dagen het primaire proces van de business onder de knie krijgen. Je hebt bijvoorbeeld niet maanden de tijd om de financiële kennis te vergaren. Als er dan wordt gepraat over balansen, het grootboek en journaalposten, moet je wel inhoudelijk weten waar het over gaat. Het binnen een paar weken instuderen in het bedrijfsconcept is soms zwaar, maar dat maakt het voor mij juist leuk.”

Midlancen is de perfecte tussenoplossing

Voordat Marcel bij Data Talents aan de slag ging, twijfelde hij om compleet te gaan freelancen of bij een andere werkgever aan de slag te gaan. Hij ging op zoek naar een tussenoplossing. Toen hij Data Talents tegen kwam, waar hij kennis maakte met het midlance model, was de keuze snel gemaakt. “Half zelfstandig, half in dienst is perfect voor mij. Daarnaast werkt Data Talents met grote multinationals in Nederland als opdrachtgevers en zit er een goed businessteam met mensen die het vakgebied kennen. Compleet freelancen sprak me niet aan, omdat ik dan veel zelf zou moeten regelen. Midlancen biedt mij daarin de perfecte tussenoplossing.”

overzicht nieuws

Data Talents helpt organisaties betere datagedreven beslissingen te nemen. Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!