icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Datadolphins
Nieuws 02/06/2022

“De focus leggen op mijn passie voor het Datadomein”

Foto Abdel

Abdel Ochan is 27 jaar oud, getrouwd en woonachtig in Zoetermeer. Hij is trotse vader van een dochtertje van slechts acht weken en ondanks deze turbulente periode in zijn leven stort hij zich volop in een nieuwe uitdaging. “Ik heb nog een paar dagen vrij en dan start ik direct met een opdracht bij Rabobank.”

Passie voor het Datadomein

Op je LinkedIn-profiel zag ik staan: passionate and energetic about everything revolving around data. Kun je wat meer vertellen over deze passie? “Jazeker, ik heb een achtergrond in de ICT. Ik studeerde aan de HvA en voltooide daar de opleiding System and Network Engineering met een minor in Big Data. Daar is mijn passie voor het datadomein ontstaan.”

En heb je dat toen direct in de praktijk kunnen brengen? “Ik ben de overheid inderdaad binnengerold, waar ik nog steeds trots op ben. Het begon echter weer te kriebelen, want het voelde te veilig en ik had te weinig uitdaging. Ik ben toen de detachering ingegaan, waardoor ik bij diverse partijen heb gewerkt en mij heb gericht op het behalen van Microsoft Azure-certificaten en mijn ontwikkeling binnen dit domein.”
 

“Bij DataDolphins ben je geen nummertje”

“Door gewoon ergens te beginnen ben ik mij steeds verder gaan ontwikkelen. Ik heb een duik genomen in de data engineering en ben mezelf gaan ontwikkelen tot BI-consultant. Ik houd mij bezig met zowel backend als frontend werkzaamheden. Dit betekent dat ik systemen bouw, maar ook rapportages maak. Mijn hart ligt echter meer bij de backend. 

En hoe ben je vanuit hier bij DataDolphins terechtgekomen? “Afgelopen jaar ging het slechter met mijn vader en wilde mijn vrouw en ik anders in het leven gaan staan. We waren eigenlijk zoekende naar wat we wilden in het leven en toen kwam de Business Manager van DataDolphins om de hoek kijken. Ik had al veel positieve verhalen gehoord van vrienden van mij, die werkzaam zijn bij DataDolphins en QoppoConsult. Je hebt er mooie kansen, er is begrip voor je situatie en je wordt er op menselijke wijze behandeld. Dat is een uitzondering in een wereld waarin iedereen een nummertje is. Ik werkte nu voor het RIVM, wat mijn carrière een kickstart heeft gegeven.”

Wat tof! Weet je al op wat voor opdracht je gaat starten? “Ik ga starten bij Rabobank. Ze willen een update naar een nieuwe variant van de Workflow Manager Tool. Die omgeving moet getest en uitgerold worden, maar ondertussen moet de bestaande omgeving natuurlijk ook up and running blijven. 

Van Data Engineer naar Data Architect

Hoe vul jij je dagen eigenlijk als Data Engineer? “Het is mijn taak om een goede vertaalslag te maken van een vorm van informatie naar een bruikbaar format. Het doel is om ruwe informatie bruikbaar te maken, waardoor ik analyses, visualisaties en berekeningen kan maken. In mijn functie ben je dan een belangrijke speler, want je moet de informatie inzichtelijk maken voor eindgebruikers. De klant moet natuurlijk weten waar de informatie vandaan komt, wat de definities zijn en wat je er uiteindelijk mee kunt. Soms gebruik je tooling waar je niet in hoeft te programmeren, maar andere keren programmeer je van A tot Z, geheel naar de specifieke wensen van de klant.”

Wat zijn je ambities? “Absoluut! Al jarenlang heb ik het idee om door te groeien naar Data Architect. Je houdt je dan bezig met de kaders, in plaats van de technische inhoud. Het is mijn droom om expert te worden op het gebied van data, dus daarom ben ik druk bezig met alle kennis opzuigen én zoveel mogelijk praktijkervaring opdoen. Een Data Architect kan een organisatie maken of breken, dus het is een flinke verantwoordelijkheid als specialist. Je hebt er niet echt een opleiding voor nodig, maar wel bepaalde certificaten, zoals binnen het Microsoft Azure domein.”
 

Overzicht Nieuws
Foto Abdel
Abdel Ochan /
Consultant

DataDolphins helpt organisaties betere datagedreven beslissingen te nemen. Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!