icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Datadolphins
Nieuws 15/03/2022

“Ik haal energie uit contact met mensen”

foto stefan

Begin maart is Stefan Guth verwelkomd als nieuwe collega bij DataDolphins. De 27-jarige IT’er uit Eindhoven is gestart met een klus als informatieanalist bij de Raad voor de Rechtspraak. Hij ziet midlancing bij DataDolphins als een tussenstap richting volledige zelfstandigheid, maar hij sluit niets uit. “Misschien bevalt dit wel zo goed dat de wens om freelancer te worden verdwijnt”

Stefan is van begin af aan open en eerlijk geweest: zijn stip aan de horizon is om uiteindelijk helemaal op eigen benen te staan. Maar hij is tegelijkertijd realistisch en beseft dat de stap naar zelfstandig ondernemer op dit moment wel erg groot is. “Ik vind zelf dat ik nog onvoldoende ervaring heb om als freelancer aan de slag te gaan. Daarom heb ik gekozen voor deze tussenweg als midlancer.”

BI-specialist

Stefan haalde in 2018 zijn bachelor IT en Business. Na zijn stage in een Helmonds ziekenhuis kon hij daar meteen in dienst komen als projectleider. Na afronding van het IT-project kreeg hij de rol van BI-specialist. Vanuit die hoedanigheid hield hij zich bezig met dashboards en rapportages, maar kwam hij ook in aanraking met informatieanalyse. Na een jaar verliet hij de ziekenhuisorganisatie voor Alten, een internationaal consultancybedrijf met 37.000 medewerkers, waarvan 750 in Nederland.

Open en bloot

Drie jaar werkte hij als data-engineer bij de provincie Noord-Brabant, toen Business Manager Erik van Galen van DataDolphins Stefan benaderde via LinkedIn en hem uitnodigde voor een online kennismakingsgesprek. Zijn nieuwsgierigheid was gewekt en er volgde een gesprek op locatie. Daar legde Stefan zijn ZZP-ambities open en bloot op tafel. “Het mooie was dat daar goed op werd gereageerd”, blikt Stefan terug. “Ik dacht toen: je kunt hier dus echt zijn wie je bent, je ambities in alle openheid en vrijheid verwezenlijken. Die ontspannen, transparante benadering en de mogelijkheid om mij op deze manier verder te kunnen ontwikkelen spreken mij aan.”  

Veilig snuffelen

Voor Stefan is midlancing op het moment de ideale tussenoplossing. “Je wordt als midlancer bij DataDolphins vanuit de overkoepelende organisatie op alle mogelijke manieren ondersteund. De meeste randzaken zoals acquisitie, administratie en opleidingen worden voor je geregeld. Er staat een grote  organisatie om je heen met professionals die je graag adviseren en waarmee je kunt sparren. En ook niet onbelangrijk:  je krijgt doorbetaald op het moment dat je zonder opdracht komt te zitten, ook als dat een eigen keuze was. Al met al denk ik dat dit voor mij de meest prettige en veilige omgeving is om te snuffelen aan een eventueel toekomstig bestaan als ZZP’er.”

Business favoriet

Zijn eerste klus voor DataDolphins is als informatieanalist bij de Raad voor de Rechtspraak in Utrecht. Daar gaat hij een brugfunctie vervullen tussen business en IT. “Ik maak de vertaalslag van de business naar de techniek en krijg met allerlei verschillende partijen te maken: van business managers tot developers en front-end-specialisten. Binnen het SCRUM-team ben ik degene die vooral het communicatiewerk doet, de bruggenbouwer. Die rol ligt me goed. Ik heb uiteraard affiniteit met de techniek, anders was ik de IT niet ingegaan, maar de businesskant is favoriet. Ik haal energie uit contact met mensen.” 

Aanvoerder

Dat Stefan van nature een bruggenbouwer en communicator is, laat zich zien bij een van zijn hobby’s: voetbal. Hij is niet alleen aanvoerder van het elfde seniorenteam van RKVV Brabantia, maar ook captain en teamleider van het zaalvoetbalteam waarmee hij wekelijks een balletje trapt. “Je moet dat niet al te serieus nemen hoor”, relativeert hij snel.  “Ik heb altijd gevoetbald voor de lol, niet om te presteren. Maar op onze eigen manier zijn we best fanatiek met onze sport bezig. We spelen in een gevarieerde competitie met de meest uiteenlopende tegenstanders: van oude mannen met bierbuiken tot flitsende teams met ex-profs in hun gelederen. Ik geniet iedere week en vind het prettig dat ik vanuit mijn rol als aanvoerder de onderlinge samenwerking kan verbeteren en mensen dichter bij elkaar kan brengen.” 

Vrijheid

Terug naar het professionele team van DataDolphins. Voorlopig is Stefan onder de indruk van de manier waarop zijn nieuwe IT-club in de wedstrijd zit. Vrijheid blijkt voor hem een sleutelbegrip. “Als midlancer ben je eigenlijk al grotendeels zelfstandig, bijna een zelfstandig ondernemer binnen een organisatie. Maar ik moet eerlijk zijn: ik weet nu nog niet in hoeverre ik de vrijheid in mijn hoofd ook echt ga ervaren. Ik ben iemand die een grote verantwoordelijkheid voelt voor teams en organisaties waarvoor ik werk. De vraag is of ik straks bijvoorbeeld ‘nee’ wil zeggen tegen een klus waarover ik  minder enthousiast ben, maar waarvan ik weet dat die belangrijk is voor DataDolphins. De komende tijd wil ik erachter komen of midlancing mij voldoende gevoel van vrijheid geeft, of dat ik uiteindelijk toch helemaal zelfstandig verder wil. Ik sluit niets uit. Misschien bevalt dit wel zo goed dat de wens om freelancer te worden verdwijnt.”

Overzicht nieuws
Dave Gabriel Dolfijn
Stefan Guth /
Consultant

DataDolphins helpt organisaties betere datagedreven beslissingen te nemen. Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!