icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Data Talents
Nieuws 25/05/2020

''Kwaliteit komt altijd vanzelf naar boven''

Tom Mehlkop Thuiswerken

Collega Tom Mehlkop vertelt over zijn jarenlange ervaring als consultant. De afgelopen jaren heeft hij het vakgebied zien veranderen en zorgt dat hij bij blijft door te experimenteren met geavanceerde tools.

Kun je jezelf kort voorstellen?
Mijn naam is Tom Mehlkop. Sinds ik ben afgestudeerd in 1989 zit ik al in de informatica en IT-branche, ik heb sindsdien allerlei klanten gehad. In het zuiden van het land ben ik begonnen bij DSM, daarna ben ik in de jaren 90 naar het westen van het land verhuisd en ben ik overgestapt naar KPN.

In 2007 ben ik in dienst gegaan bij een grote consultancy partij waar ik in de BI wereld terecht kwam en écht met data ging werken. Ik ben er toen achter gekomen dat het BI vakgebied erg interessant en nuttig is. Ik ben bij de meeste opdrachten werkzaam als ETL developer of datamanagement engineer. Ook bij mijn huidige opdrachtgever Dienst Justitiële Inrichtingen doe ik dat nu al 2 jaar! Sinds kort als lead ETL developer.

Naast mijn werk als BI consultant beleef ik veel plezier aan het spelen in een koperblaaskwintet. Maar ook geniet ik erg van mijn thuissituatie. Ik ben vader van twee kinderen en omdat mijn vrouw van Indonesische afkomt is, reizen we ook graag iedere 2 of 3 jaar naar Indonesië om mijn schoonfamilie op te zoeken. We hebben daar al veel mooie plekjes ontdekt.

Waarom heb je passie voor jouw vakgebied?
Werken met data vind ik heel bijzonder. Het is mooi om in grote hoeveelheden data orde aan te brengen. Ik zit al heel lang in dit vak en ik werk het liefst met de traditionele tools om datawarehouses en datamodellen te ontwerpen en bouwen. Maar tegenwoordig is het steeds vaker ook ongestructureerde data. Ik vind het daarom erg interessant om met geavanceerde tools en technieken te experimenteren. Denk aan data science technieken als regressieanalyse, of tools als R en Rapid Miner. Maar ook de bekendere tools zoals Informatica Powercenter (waar ik voornamelijk mee werk) gaan mee met hun tijd en komen met uitbreidingen op dat gebied.

Ik vind dat je eens in de zoveel tijd in het leven een stap moet maken.
Tom Mehlkop / Data Talents

Hoe ben je bij Data Talents terecht gekomen?
Dat is heel simpel gegaan. Ik vind dat je eens in de zoveel tijd in het leven een stap moet maken. Maar omdat ik de BI-branche zo interessant vind werd dat een stap binnen het vakgebied. Ik begon de traditionele regels van de vaste dienst een beetje zat te worden en ging dus kijken naar wat anders. Zzp’en was een optie. Maar toen ik in contact kwam met collega’s op opdracht bij de Rabobank die in dienst waren bij Data Talents, kwam ik meer te weten over het midlancen. Dit sprak mij aan en zo heb ik de overstap gemaakt. Nu geniet ik van de vrijheid van een zzp’er en heb ik de voordelen van een vast dienstverband als midlancer bij Data Talents!

Hoe ziet een dag van een BI consultant eruit?
Dat hangt echt van je functie af binnen een team. Ik ben developer bij mijn huidige opdracht dus voor het grootste deel ben ik aan het ontwikkelen. We zitten in een scrumteam waar intensief met elkaar wordt gecommuniceerd. Zo’n team bestaat typisch uit een analist, een tester, een ETL-er en een report developer. Ik zorg als ETL dat het datawarehouse van data wordt voorzien. Daarnaast probeer ik als lead-ETL-er de overall kwaliteit van de ETL code van alle scrumteams naar een hoger niveau te tillen door de kennis en kunde van iedereen te bundelen.


Wat is jouw motto?
‘’Kwaliteit komt altijd vanzelf naar boven’’.  Je kunt jezelf in etalages zetten en jezelf heel aanwezig maken, maar ik vind dat het uiteindelijk om de inhoud gaat die je levert.

Wat geeft jou voldoening in je werk?
Ik heb verschillende klanten geholpen die een bepaald probleem hadden waar ze al maanden tegen aan liepen. Het geeft veel voldoening wanneer ik het probleem dan weet op te lossen en zie hoe tevreden mijn opdrachtgever daar mee is.

Wat zijn jouw redenen om bij Data Talents te werken?
Ik ben erg blij met de Midlance-constructie. Ik vind het contact met de business managers heel prettig. Je kunt zelf sturing geven aan je carrière door aan te geven welke opdrachten je wel of niet wilt doen, daar wordt echt naar geluisterd.  Verder heb ik zowel bij mijn opdrachtgever als mijn werkgever Data Talents leuke collega’s en kan ik genieten van de spreekwoordelijke kapstok die ‘House of Talents’ heet.

Overzicht nieuws
Foto Tom Mehlkop
Tom Mehlkop /
BI expert

Data Talents helpt organisaties betere datagedreven beslissingen te nemen. Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!