icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Data Talents
Nieuws 04/03/2022

”Laat mij maar coole projecten doen”

Foto Kevin

Kevin Luttik (35) is één van de nieuwe collega’s bij Data Talents. Na het afronden van twee businessgerichte masters aan de Vrije Universiteit, rolde Kevin zo’n tien jaar geleden de datawereld in. Zijn nieuwsgierigheid en honger naar nieuwe uitdagingen leidde via uiteenlopende klanten en projecten naar Data Talents. Hier hoopt hij te kunnen doorgroeien op zijn eigen manier, maar ook teamgevoel en collegialiteit terug te vinden. “De eerste signalen zijn bijzonder positief!”.

Toen Kevin eind vorig jaar besloot om als midlancer aan de slag te gaan bij Data Talents, had hij tien jaar werkervaring in de datawereld achter de rug. Hij zette zijn eerste stappen in de ICT na het afronden van twee zakelijke masterstudies aan de Vrije Universiteit: Business Administration en Marketing. “Statistiek vond ik altijd al leuk en tijdens een afstudeeropdracht kwam ik in aanraking met data-analyse. Doel van de opdracht was om de koopintentie van websitebezoekers te kunnen herleiden en voorspellen met trafficdata. Ik richtte hiervoor eigenhandig een SQL-database in en dat was in feite het begin van mijn ICT-carrière, al wist ik dat toen nog niet.”

Specialistische ervaring

Nadat Kevin het studentenleven vaarwel had gezegd, kwam hij terecht bij een marketingbedrijf in Amsterdam. Hier ging hij aan slag als Data Analist. “Het was mijn taak om een direct-marketingstrategie met klantsegmentatie te bepalen aan de hand van trafficdata. Ik kwam in aanraking met bedrijven als Volvo en Bijenkorf en deed veel specialistische ervaring op. Maar na een jaar of drie was het mooi geweest. De inhoudelijke uitdaging was er wel uit en bovendien was het bedrijf vrij klein en waren er daardoor weinig doorgroeimogelijkheden.”   

Breed ontwikkelen

Kevin besloot de stap richting consultancy te maken, nieuwsgierig en vastbesloten om zich breder te ontwikkelen binnen het datavak. Hij trad in dienst bij Avanade, een joint venture van Microsoft en Accenture, waar hij zich naar hartenlust kon uitleven. “Deze baan bracht heel veel afwisseling. Ik had uiteenlopende klanten, deed verschillende soorten projecten en hoefde me geen moment te vervelen.” Hij werkte onder meer voor Rabobank, waar hij een integraal dataplatform voor de hele organisatie hielp optuigen. Bij Van Lanschot werkte hij aan de reconciliatie van betalingsverkeerdata. Ook liep Kevin een tijdje rond bij de GasUnie waar hij bijdroeg aan een systeem waarmee de calorische waarde van aardgas kon worden gemonitord. “Ik kon mij bij Avanade breed ontwikkelen. Binnen de meeste projecten kreeg ik een Developer-rol, maar gaandeweg werd ik steeds vaker aangewezen als Projectleider of kreeg ik een rol als Technical Leader.” 

Overwerken

Toch was het op een gegeven moment tijd om verder te kijken. Het personeelsbestand van Avanade werd steeds internationaler en minder hecht. “De onderlinge voertaal werd Engels en de onderlinge betrokkenheid was steeds verder te zoeken. Ik miste het teamgevoel. Daarnaast waren mijn carrièremogelijkheden beperkt. Wie wilde doorgroeien werd geacht allerlei aanvullende activiteiten te doen, naast het werken op locatie bij de klant. Denk aan sales-activiteiten, het organiseren van events en het coachen van juniors.” 
En daar voelde Kevin niet veel voor. “Overwerken doe ik van nature. Maar alleen als ik iets interessant vind, of noodzakelijk voor het project. Niet omdat de werkgever een pakket aan extra werkzaamheden als voorwaarde stelt voor promotie. Je moet doen waar je goed in bent en wat je ligt, dan is de kans op succes het grootst. Deze filosofie werd bovendien een probleem voor wat betreft mijn werk-privébalans.”

Teamgevoel

Toen Data Talents hem eind 2021 polste om voor hen als midlancer aan de slag te gaan, besefte Kevin dat dit voor hem de juiste stap was op het juiste moment. “De persoonlijke keuzevrijheid bij Data Talents spreekt me ontzettend aan. Ook hier kun je allerlei extra activiteiten doen of organiseren, maar dan zijn ze optioneel en niet van bovenaf opgelegd. Ik kan mij hier focussen op mijn projecten en professionele ontwikkeling. Daarnaast hoop ik bij Data Talents het teamgevoel en de collegialiteit terug te vinden. De eerste signalen die ik op dit vlak heb gekregen zijn bijzonder positief!” 

Coole projecten

Een argument dat Kevin ook niet onbenoemd wil laten, is dat zijn nieuwe baan goed verdient. “Geld is niet mijn belangrijkste drijfveer hoor, maar het is wel gewoon lekker om meer te gaan verdienen. Je moet als midlancer weliswaar je eigen auto en laptop regelen en iets voor je pensioen. Maar verder word je compleet ontzorgd door Data Talents. Zo profiteer je van een collectieve loonadministratie en arbeidsongeschiktheidsverzekering en hoef je de sales niet zelf te doen. Erg fijn, want ik wil mij vooral focussen op coole projecten.” 

Hongerig

Kevins eerste klus is bij de NS. Daar gaat hij vanaf 1 maart aan het werk als Data Engineer in een klein team. Het verplaatsen van HR-legacysystemen naar een nieuw te bouwen cloud omgeving staat binnen deze opdracht centraal. “Mijn doel voor de komende vijf jaar is om door te groeien van Data Engineer naar Solution Architect. Het lijkt me heerlijk om me fulltime te richten op het uitdenken van strategische en technische concepten. Ik leg de lat graag hoog, want ik ben altijd hongerig naar een nieuwe uitdaging. Wie weet dat er bij NS mogelijkheden zijn om hier stappen in te zetten.”

Nieuws Overzicht
DataDolphins
Kevin Luttik /
Solution Architect

Data Talents helpt organisaties betere datagedreven beslissingen te nemen. Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!