icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process
Werken bij Datadolphins
Nieuws 08/12/2020

"Vrijheid zowel onderwater als op mijn werk"

Duikfoto Dick Zeeman

Onze consultant Dick Zeeman duikt niet alleen elke week in de data, maar ook regelmatig met een luchtfles op zijn rug uren in het water. Hij is fanatiek sportduiker en duikleider bij een vereniging.

Hoe ben je begonnen met duiken? 
Ik verhuisde 15 jaar geleden naar een nieuwe stad, om met wat nieuwe mensen in contact te komen besloot ik me aan te melden bij een duikclub. Ik was vanaf de eerste proefduik meteen verkocht. De gewichtloosheid en jezelf in drie dimensies kunnen bewegen, geeft je een enorm fijn gevoel van vrijheid. 

Waar duik je zoal? 
Ik duik vaak bij de Vinkeveenseplassen, hier heb je in de winter erg helder water. Iets verder van huis vind je de Oosterschelde. Dat is een fantastische plek om te duiken met uitbundig leven doordat het in directe verbinding staat met de Noordzee. Dat doet naar mijn mening niet onder voor tropische bestemming als Egypte. Ik heb daar bijvoorbeeld kreeften gezien met scharen zo groot als mijn onderarm! 

Wat is de mooiste plek waar je hebt gedoken? 
In de buurt van Komodo in Indonesië heb je prachtige ongerepte riffen, daar heb je echt het gevoel alsof je in een aquarium zwemt. Hier kom je allerlei tropische vissoorten tegen en ook enorme manta’s die als vogels door het water heen gaan. Het gaafste dier dat ik tegen ben gekomen is een bultrug walvis die samen met haar baby langs kwam zwemmen bij Zuid-Afrika, een onroerend moment om zoiets te mogen aanschouwen. Walvissen zijn natuurlijk erg groot, maar de zee is nog veel groter dus de kans dat je zo’n dier tegenkomt is erg klein.

Duikfoto Dick Zeeman 2

Welke vergelijkingen kom je tegen tijdens het duiken en je werk bij DataDolphins? 
Als duiker is er niets mooiers dan onder water dolfijnen tegenkomen, het zijn zulke nieuwsgierige dieren en kunnen met je mee gaan zwemmen. Maar nog een mooiere vergelijking eigenlijk is de vrijheid, zowel onderwater als op mijn werk. Ook al ben je in loondienst bij DataDolphins krijg je toch een groot gevoel van vrijheid. Je gaat zelfstandig te werk en je krijgt zelf de keuze bij welke opdrachtgever je wilt werken. Bovendien krijg je daarin goede begeleiding en wordt er altijd met je meegedacht. 

Welke karaktereigenschappen overlappen die van pas komen tijdens het duiken en tijdens je werk? 
Het goed kunnen reageren op onverwachte situaties. Als consultant werk je voornamelijk op projectbasis, kenmerkend daaraan is dat er regelmatig verassingen voorkomen waar je mee om moet gaan. Met duiken is dat iets waar je echt op getraind wordt. Over het algemeen is duiken ontspanning, maar je bent getraind dat als er iets misgaat dat je rustig blijft en goed nadenkt hoe je dit oplost. Tijdens je werk is het verleidelijk om direct het probleem proberen te verhelpen, terwijl het goed is om eerst even stil te staan en na te gaan wat echt de beste oplossing is. 

Waar kan je gemakkelijker een complicatie oplossen: onder water of in de consultancy? 
Haha, een complicatie is onder water toch vaak makkelijker om op te lossen. Ondanks dat het vraagstuk vaak van technische aard is in de consultancy, komt er nog een schaakspel tussen allerlei intelligente mensen te pas. Als er een probleem zich tijdens het duiken voordoet is dit bijna altijd met de uitrusting die ik door en door ken, dat is vaak zo opgelost. 

DataDolphins helpt organisaties betere datagedreven beslissingen te nemen. Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!