icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Data Talents
Klantcase

"Ik ben niet zozeer bezig met wát de politie doet, maar vooral hóe ze het doen"

Dick Zeeman

Dick Zeeman werkt al ruim 20 jaar in de IT. Sinds 1 maart 2020 werkt hij via Data Talents als Informatieanalist voor Politie Nederland: “Ik houd me bezig met het voorzien in de informatiebehoefte van de teamchefs, bijvoorbeeld over ziekteverzuim. Daardoor kunnen zij beter sturing geven aan de regionale eenheden en zorgen dat agenten op een gebalanceerde manier hun werk kunnen doen.”

Dick Zeeman
Dick Zeeman /
Data Management
Met de juiste informatie kan een teamchef maatregelen nemen, oorzaken zoeken of het gesprek aangaan.
Dick Zeeman / Data Talents

Hoe ben je bij de politie terecht gekomen?

Dick vertelt lachend: “In principe door mijn goede analytische vermogen en communicatieve vaardigheden. Maar het was ook een beetje een kruiwagen: iemand met wie ik eerder heb gewerkt heeft een goed woordje gedaan bij de teamleider. Data Talents verdient ook zeker een opsteker. Ik kom namelijk uit de hypotheekwereld, en mijn eerste opdracht via Data Talents was dan ook bij ABN AMRO. Ik heb na een jaar aangegeven dat ik buiten de bankwereld wilde werken, en zij vonden mijn huidige opdracht bij de politie. Ik heb het hier erg naar mijn zin, en krijg steeds meer thema’s onder mijn hoede waarvoor ik de informatievoorziening verbeter.”

Je wordt niet zomaar aangenomen bij de politie. Hoe verliep het sollicitatietraject?

“Ze hebben inderdaad een uitgebreide screening die twee tot zes maanden duurt. Uiteraard doe je eerst een intakegesprek of je geschikt bent voor de functie. Bij wederzijds goedvinden start het screeningstraject omdat je als informatieanalist met gevoelige informatie werkt. Dit hield in dat ze onderzoek hebben gedaan naar mijn familie en vrienden, om te zien in welke kringen je je bevindt. Maar er wordt ook gekeken hoe je er financieel voor staat: of je gokschulden hebt en of je gevoelig bent voor financiële prikkels om buiten je boekje te gaan. Ik ben op 1 november het traject ingegaan en uiteindelijk op 1 maart gestart.”

Voor de dingen die er echt toe doen zijn er korte lijnen.
Dick Zeeman / Data Talents

Hoe is het om bij de politie te werken?

“Het bevalt erg goed. Het is in principe een grote en oude organisatie, en best een bureaucratisch geheel. Maar voor de meeste dingen die er echt toe doen zijn er korte lijnen. Toen ik begon werd na een week de lockdown afgekondigd, terwijl thuiswerken nog niet de norm was – zeker niet voor externen. Maar ze hebben binnen één weekend gezorgd dat 30.000 man thuis kon werken, waaronder ik. Ik ervaar Politie Nederland als een sociale en toegankelijke organisatie, die heel welwillend is. Dat dienstbare en menselijke zit ook in de aard van het werk en dat merk je in de hele cultuur, ook bij de mensen op kantoor. Het voelt daardoor niet als een grote organisatie.”

Wat houdt jouw werk als informatieanalist in?

“Het is een brede functie binnen de Business Intelligence-afdeling, en is dus gericht op het werken met data. Bij de politie werkt in totaal zo’n 70.000 man, waarvan veel ook ondersteunend. Ik zorg samen met twee andere analisten, drie bouwers en twee testers dat we leidinggevenden van regiokorpsen informatie verstrekken in overzichtelijke dashboards. Dit gaat voornamelijk over niet-direct politiewerk – zoals het ziekteverzuim of thuiswerken – waar de teamchefs vervolgens op kunnen sturen. Politie Nederland is een uitdagende organisatie, waar agenten met veel risico’s te maken krijgen. De organisatie moet daarin ook gewoon een goede werkgever zijn, en zorgen dat werknemers op een veilige en gezonde manier kunnen werken.”

Politie Nederland moet ook gewoon een goede werkgever zijn, daar ondersteun ik in met informatie.
Dick Zeeman / Data Talents

Kun je een voorbeeld geven van informatie waar zij op kunnen sturen?

“Zeker. Een werkgever heeft bijvoorbeeld te maken met het ‘sociaal maximum’. Agenten werken onregelmatig, draaien nachtdiensten en hebben soms ook een extra rol zoals bij de ME – waar ze ad hoc ingezet kunnen worden. Ons team verstrekt informatie over de inzet van de eenheden, zodat ze niet te zwaar belast worden door extra diensten en niet het halve korps overspannen thuis komt te zitten. Ik ben dus niet zozeer bezig met wat de politie doet maar vooral hóe ze het doen. Laatst kreeg ik nog een groot GIFje via de mail als bedankje van een collega, voor een kleine aanpassing die ik had doorgevoerd. Het geeft mij energie om – ondanks dat je elkaar nauwelijks in het echt ziet – op deze manier toch de waardering te kunnen ervaren.”

Wat valt je op binnen je werk?

“Ik denk de openheid van de organisatie. Vaak houdt je functie als informatieanalist namelijk op bij het analyseren en vormgeven van informatie voor de rapportages. Bij Politie Nederland krijgen we de ruimte om niet alleen antwoord te geven op vragen, maar om ook mee te denken over de juiste werkwijze en een structurele oplossing. Door de coronacrisis ontstond bijvoorbeeld ineens de behoefte om de drukte in de politiebureaus en kantoorpanden bij te kunnen houden om aan de thuiswerknorm te kunnen voldoen. Samen met de mensen die over de toegangspasjes en IT-systemen gaan hebben we ervoor gezorgd dat we de juiste informatie kunnen tonen in het dashboard. Dit is ook handig om straks weer stapsgewijs te kunnen versoepelen en als organisatie het goede voorbeeld te kunnen blijven geven.”

Alle klantverhalen
Dick Zeeman
Dick Zeeman /
Data Management

Data Talents helpt organisaties betere datagedreven beslissingen te nemen. Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!